Kokteilis
Veselam

Zaļi un veselīgi Dundagas mežos: ģimene izveidojusi veselības centru6


Rodertu ģimene oktobra vidū, vēl pirms sestās atvases piedzimšanas. No kreisās: Filips (9), tētis Ansis ar Artūru (4), mamma Jana, Arvils (6), aizmugurē – Ervins (13) un Kārlis (10).
Rodertu ģimene oktobra vidū, vēl pirms sestās atvases piedzimšanas. No kreisās: Filips (9), tētis Ansis ar Artūru (4), mamma Jana, Arvils (6), aizmugurē – Ervins (13) un Kārlis (10).
Foto – Marta Purmale

Janai un Ansim Rodertiem ir pieci dēli, sestais bērniņš teju, teju nāks pasaulē (intervija publicēta pagājušajā gadā – La.lv). Ģimene dziļos laukos izveidojusi veselīga dzīvesveida centru, mācās būt saskaņā ar dabas vēlētiem ritmiem un dzīvot veselīgi, dodot šo iespēju arī citiem.

“Tas ir īsts izaicinājums – palikt mierā. Ja cilvēks pieradis pie kņadas un trokšņa, atbraucot uz Mežlīdumiem, sākumā jūt satraukumu. Dzīvot rāmi meža vidū, kur nav pilsētas kārdinājumu, pat neviena veikala, toties gar logu var noskriet stirna… Taču jau pēc pāris dienām iestājas miers. Cilvēks atrod savu iekšējo klusumu, sāk izbaudīt šādu dzīvošanu,” stāsta Jana Roderte.

Rodertu ģimenes lauku mājas atrodas Dundagas pagastā, ar velosipēdu stundas laikā var aizrullēt līdz jūrai. Te ir Šlīteres Zilie kalni, no augšistabas loga paveras brīnišķīgs skats uz mežu galotnēm.

Daba pati pasaka priekšā, ka te ir īstā vieta, kur stiprināt veselību. Ansis Roderts smaida vien: “Bet ne uzreiz to sadzirdēju.”

 

Salūza pēdējā barjera

Ansim kopš bērnības patikušas un padevušies praktiski darbi, ne velti ir galdnieks jau ceturtajā paaudzē. Kad ģimene sāka dzīvot Mežlīdumos, bijis skaidrs, ka nodarbosies ar lauksaimniecību, ražos veselīgus produktus.

“Man patika doma, ka ar savu produkciju būsim palīgi kādai citai komandai, kas izaudzēto liks lietā. Taču daudz kas mainījās, daļa iecerētās komandas devās uz ārzemēm. Nācās darboties citādi. Organizēju kursus, kas māca mainīt dzīvi. Reiz no Čehijas atsaucu dažādus entuziastus, kas prata skolot citus. Sieva teica – aizej arī tu paklausies, pamācies, tā sistēma taču jāsaprot. Todien bija masiera apmācības. Pamēģināju. Visi kā viens teica – tev sokas. Pats arī manīju, ka padodas. Drīz vien izlēmu, ka gribu studēt fizioterapiju, iestājos Sporta pedagoģijas akadēmijā. Pirms teju diviem gadiem ieguvu bakalaura grādu. Kad sāku studēt, mums jau bija četri dēli, tas nebija viegli.”

Veselības centrs ir neliels, te var izguldīt tikai septiņus viesus. Tas tādēļ, ka, sākot būvēt, Ansis to plānojis kā saimniecības ēku. Virtuvē ielicis profesionālas iekārtas, lai var pārstrādāt lauku produktus, taisījis labu pagrabu, kur visu glabāt.

“Bet dziļi sirdī nebiju gatavs nekam lielākam, citādam,” atceras Ansis.

Pat tad, kad Ansis pirms diviem gadiem rakstīja projektu par veselības centra izveidi, vēl īsti nebijis pārliecināts, ka tas tiešām iespējams. Attīstības programma LEADER, ko finansē Eiropas Savienības struktūrfondi, paredzēta, lai veicinātu novatoriskus risinājumus laukos. Tikai tad, kad tuvojās projekta galīgā apstiprināšana, viņā salūzušas pēdējās barjeras. Tad izmainījusies visa dzīve.

“Sapratu, ka man ir jāuzņemas atbildība, jādara pašam. Latvietim jau nereti tā ir: būtu jau labi, bet… lai tomēr izdara kāds cits. Par to, kāda būs mūsu veselības centra ievirze, šaubu nebija. Jau sen zināju par atveseļošanās sistēmu Newstart. Tā ir programma, kas pasaulē darbojas jau vairāk nekā 40 gadus, bet pirmsākumi meklējami apmēram 150 gadus senā vēsturē, Septītās dienas adventistu konfesijā, kam piederam. Programmas pamatprincipi kļūst arvien aktuālāki, dažādās pasaules valstīs tiek veidoti lielāki un mazāki centri, līdzīgi mūsējam. Pat vairākās Amerikas slimnīcās šos principus sāk īstenot līdztekus ārstēšanai.”

Nelaid dzīvē holesterīnu

Izstaigājam Rodertu ģimenes izloloto centru – ēkā ir klusuma telpa, masāžas istaba, vieta vingrošanai un trenažieriem, arī lieliska virtuve, kur notiek mācības, kā pagatavot veselīgas maltītes.

“Jo cilvēku vairāk iesaista savas veselības uzlabošanā, jo labāks rezultāts. Ir pietiekami daudz pētījumu, kas liecina – iespējams izvairīties no sirds un asinsvadu slimībām, arī no audzējiem, plaušu kaitēm un diabēta, ja vien izmaina dzīvesveidu. Mūsu atveseļošanās programmas pamats ir vienkāršs – bezholesterīna diēta un regulāri veikta kustību programma. Mūsu centru sauc Tavai sirdij, vingrojumos akcentējam sirds un asinsvadu trenēšanu. Par to rakstīju arī bakalaura darbu augstskolā – veselīga dzīvesveida programma aterosklerozes rehabilitācijā. Uzmanību veltām arī mugurkaulam, jo tas ir visa ķermeņa centrs. Tam jābūt stipram, lai mūsos būtu stabilitāte.

Vēl svarīgi mācīties mazināt stresu, izjust dziļu iekšēju mieru, kā arī mainīt attieksmi pret dzīvi – lai tā būtu pozitīva un uzticības pilna,” skaidro Ansis.

Nekā sarežģīta, tikai daudz nopietnāk jāuztver vispārzināmais. Ikviens taču zina, ka augsts holesterīna līmenis asinīs ir veselībai nevēlams. Tad kādēļ gan ēst produktus, kas var to vairot?! Tāpat ir zināms viss negatīvais par tabaku, alkoholu, kofeīnu un citām atkarību izraisošām vielām, taču tik daudzi tās ielaiž savā dzīvē.

“Nesen biju uz vispasaules veselības konferenci Ženēvā, to ik pēc četriem gadiem rīko adventisti. Daudz tika runāts par jaunu pieeju pacientam. Sasirgušajam cilvēkam ir trīs vajadzības: saprast, kas ar viņu notiek, zināt, kāpēc notiek, un ko darīt, lai tā nebūtu. Ja pacients rod visas šīs atbildes, ārstēšanās noritot apmēram par trešdaļu veiksmīgāk.”

Uzskriet alpīnistu sienā

Vasarā Janas un Anša lielā rūpe ir veselīgā dzīvesveida centrs. Ziemā ģimene pārceļas uz Kolku. Laukos ceļi tiek aizputināti, autobusi kursē reti, grūti puikas izvadāt uz skolu un bērnudārzu. Ansim ir ļoti spraigs dzīves ritms: viņš ir draudzes mācītājs Ventspilī, novada domes deputāts Dundagā, koriģējošās vingrošanas pasniedzējs Kolkas pamatskolā, vada arī vingrošanas grupas, vēl darbojas vairākās biedrībās. Jārūpējas par ģimeni, kur aug pieci puikas vecumā no četriem līdz trīspadsmit gadiem.

Daudzi nesaprot, kā Ansis visu paspēj. Reizēm viņš pats brīnās. Varbūt palīdz vingrošanas nodarbības divreiz nedēļā, ko Ansis vada, visu laiku trenējoties līdzi. Vasarā aizbrauc kopā ar bērniem uz nometni, uzskrien alpīnistu sienā vēl ātrāk par ņiprajiem puikām. Sportiskais rūdījums noder lauku darbos.

“Zāģēju mežu, vajadzēja vilkt laukā kritalas, ar rokām savēlu 60 kubus, milzu kaudzi. Reiz nācās kraut piekabē piecmetrīgus baļķus, galā tiku. Kad būvējāmies, sarunāju vietējo vīru, pamatīgu tēvaini, lai palīdz rakt tranšeju. Drīz vien skatos – puisis knapi dveš, jau piekusis. Kustību prieka daudziem pietrūkst. Laukos uzskata, ka ravēšana un kaplēšana ir gana laba fiziskā slodze. Tad uzreiz vaicāju – bet vai sirdspuksti kļuva straujāki? Pulsam jāiet uz augšu, jāsasniedz vismaz 120 sitienu minūtē. Ar tādu pulsu vajadzētu kādu pusstundu soļot, nūjot, braukt ar riteni vai spēlēt tenisu, kas nu kuram patīk. Tā vajadzētu uztrenēties katram, tas nekas, ka jau sirma galva.”


Augi uz šķīvja

Jau 13 gadus Ansis ēd tikai augu valsts pārtiku, nelieto ne piena produktus, ne gaļu, ne zivis. Arī viņa ģimene tā mielojas. Dēvē to par bezholesterīna uzturu.

„Daudzi uztraucas, vai pie šādas diētas netrūks dzelzs un citu vielu. Protams, sekojam līdzi, veicam regulāras pārbaudes. Bet visiem vienmēr hemoglobīns ir labs. Pavasaros viens no maniem mīļākajiem dzērieniem ir nātru sula. Svaigas nātres sablendē ar ūdeni, pēc tam šķidrumu izspiež, iegūstot ļoti spēcinošu sulu. Esmu pārliecinājies, ka šāds dzēriens palielina dzelzs līmeni asinīs.

“Reiz uz mūsu centru atbrauca kāda sieviete, kura vēlējās nomest svaru. Līdzi atbrauca vīrs, arī izlēma padzīvot lauku klusumā. Tāds kārtīgs gaļēdājs. Uzzinājis, kāda ir mūsu ēdienkarte, nopūtās, bet tad teica, ka gan jau nenomirs, izturēs šo nedēļu ar dārzeņiem vien. Pēc tam viņš sacīja, ka nekad neesot domājis, ka tik labi var paēst arī bez gaļas. Bijis tāds neizjusts vieglums. Daudzi domā, ka spēks ir tai smagumā, ko dod ēdiens. Tā nav.

Daudzi kļūst par veģetāriešiem vai vegāniem kādas filozofijas dēļ. Mēs to darījām veselības dēļ. Nez kādēļ automašīnai cenšamies pirkt visu to labāko – gan eļļu, gan degvielu. Bet paši esam gatavi pieslānīties ar nevērtīgu uzturu,” tā Ansis.

Sojas brīnums

Ģimenes ēdienkartē noteikta vieta atvēlēta produktiem no sojas pupiņām. To jau daudzus gadus audzē paši. Sēklu ieguvuši no Lauksaimniecības universitātes Augkopības katedras vadītāja Jāņa Driķa, kurš bija Latvijā augošu sojas pupu kolekcionārs, nu jau aizsaulē. Driķis daudzas šķirnes pārņēma no slavenā selekcionāra Pētera Dindoņa.

Audzēšana vienkārša, līdzīgi kā citām pupām, vienīgi veģetācijas periods garāks. Ja rudenī nāk virsū vēsums un slapjums, Roderti izrauj krūmiņus ar visām saknēm, sakarina pažobelē. Pupiņas pākstīs pamazām nogatavojas, izkalst.

Viņu izmantotā sojas sēkla nav ne kodināta, ne ģenētiski modificēta un tā ir bioloģiski audzēta. Augkopībā Roderti pieturas bioloģiskās saimniekošanas principiem.

Soja ir vērtīga, jo satur daudz nepiesātināto taukskābju, visas neaizstājamās aminoskābes. Šajās pupiņās ir gandrīz uz pusi vairāk olbaltumvielu nekā parastajās, turklāt sojas olbaltums labi asimilējas organismā.

„Bieži uzsver, ka 90 procenti sojas ir ģenētiski modificēti. Taču der zināt arī to, ka lielāko daļu šīs sojas izbaro lopiem fermās. Tātad, ēdot gaļu, arī cilvēks to uzņem. To, vai sojas pupiņas ir modificētas, ir viegli kontrolēt, bet gaļas ražošanu – ne. Kāds veterinārārsts stāstīja, kā rūpnieciski kūpina cūkgaļu. To vispirms piedzenot ar masu, kas sastāv arī no sojas, lai veidotos gaļas pufīgums un svars. Pēc kūpināšanas gaļa sverot nevis mazāk, kā būtu dabiski, bet gan vairāk!”

Roderti zina, kā no sojas pupiņām iespējams pagatavot daudz garšīga. Par to reiz pārliecinājos pārtikas izstādē Riga Food – Ansis ar draugiem apmeklētājus cienāja gan ar gardām griķu kotletēm, gan sojas pastēti, gan sojas piena kokteili.


Piens kā pļava

„Mūsu ģimenē arī vecākā paaudze pieturas tādiem pašiem ēšanas principiem. Mans tēvs jaunībā bija sportists, svarcēlājs, nebija viegli atteikties no ierastajiem produktiem. Kad pirmoreiz tēvam piedāvāju sojas pienu, viņš aizdomīgi palūkojās, paostīja un nolika glāzi malā. Kad jau mēnesi bija baudījis šo pienu, brīnījās, ka vairs nejūt nekādu atšķirību no govs labuma.

Iesākumā patiesi šķiet, ka garšo pēc zāles, pēc pļavas. Bet garšas uztvere mainās. Man savukārt šķiet, ka netīkams aromāts ir svaigam govs pienam,” teic Ansis. Lai iegūtu sojas pienu, pupiņas vispirms mazgā. Kā Jana saka — apmīļo. Tad mērcē vairākas stundas. Pupiņas blendē kopā ar ūdeni – rēķinot uz kilogramu sausu pupiņu no 6 līdz 10 litriem ūdens –, pamatīgi sasmalcina. Tad uzkarsē līdz pirmajam burbulim. Biezumus nokāš. Piens gatavs.

Sojas piens rūgst tāpat kā govs piens, ar skābu sulu to var saraut biezpienā, iespējams pagatavot arī krējumu un jogurtu. „Kāds teiks, ka garša citāda, bet ja pacienāju rūdītu laucinieku ar salātiem, kas aizdarīti ar sojas rūgušpienu, viņš pat nepateiks, ka tas nav no govs piena,” tā Ansis.

Palikt laimes lidojumā

“Man svarīgi saprast, kādēļ kāds domā citādāk nekā es. Negribu uzlikt klapes un tikai maukt ar savu patiesību,” uzsver Ansis.

Viņam šķiet svarīgi uzturēt labas attiecības ar cilvēkiem, pozitīvi lūkoties uz visu notiekošo. Ja to nespēj, nevari ne citiem īsti palīdzēt, ne pats būt laimīgs.

Saistītie raksti

“Arī es to agrāk nemācēju. Tas bija grūts attiecību darbs. Pamazām kļuvu dzirdīgāks. Sāku saprast ar sirdi. Kad to apguvu, dzīve izmainījās. Sakārtoju attiecības arī savā ģimenē. Lai tā būtu nevis vienkārši dzīvošana kopā, bet viens liels laimes lidojums. Katru dienu un mirkli. Mums ir pieci dēli, viens no viņiem pieņemts puisītis, adoptēts. Tagad visi kopā gaidām sesto mazulīti. Esam laimīgi.”

 

LA.lv
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
TESTS: unikāls tests – cik laba ir tava atmiņa?
1 diena
BM
Barba Meija
Kokteilis
TOP 3 zodiaka zīmju pārstāvji, kas nelaimē tev uzgriezīs muguru
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO: Magones vīriešu vidū izceļas pamatīgs strīds – Žanis nelaiž Venti iekšā pa vārtiem
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ekonomika
“Visa celtniecība notiek ap Rīgu, laukos nav pirktspējas.” INTERVIJA ar “Arco Real Estate” vadītāju Aigaru Šmitu
Intervija 1 stunda
LA
LA.LV
Latvijā
Izmantoja dažādas viltības, lai dzēstu pēdas. Ķuzis pastāsta sīkāk par “spridzinātāju”
1 stunda
LA
LA.LV
Dabā
Latviju sasniegs jauna nokrišņu zona: sinoptiķu prognoze 7 dienām
14 minūtes
LA
LA.LV
Ekonomika
LMT saglabā līdera pozīcijas – apgrozījums 164 miljoni eiro
31 minūtes
LA
LA.LV
Ekonomika
Igaunijā iespējams iegādāties dzīvokli par 50 eiro
1 stunda