Tu par katru cenu izvairies no treknas pārtikas, jo baidies, ka tajā esošie tauki kaitēs slaidajai līnijai? Iespējams, laiks pārskatīt šo pārliecību un skatu uz ēdieniem, kuros ir taukvielas, jo daudzi no tiem ir gan veselīgi, gan patiesībā var pat palīdzēt notievēt!

Daudzi trekni produkti smadzenēm sniedz spēcīgu impulsu tauku rezervju papildināšanai un optimālai darbībai. Nav pārsteidzoši, ka “labie treknumi” ir dabīgi vai tikai minimāli apstrādāti.

Kokosriekstu eļļa

Foto - Shutterstock
Foto - Shutterstock

Kokosriekstu eļļa ir bagātīgs dabīgo vidējo ķēžu taukskābju avots, kas veicina tauku šķelšanos un svara samazināšanos.

Vairākums augu tauku satur garo ķēžu taukskābes, kas parasti “glabājas” organismā tauku veidā.

No otras puses, vidējās ķēdes triglicerīdi, kas nokļūst tieši aknās termoģenēzes jeb siltuma izstrādes vajadzībām, paātrina vielmaiņu un veicina svara zudumu.

Kokosriekstu eļļa ir lielisks konjugētās linolskābes (CLA) avots. Nebraskas universitātes zinātnieki atklājuši, ka pelēm, kuru ēdienkarte bija bagāta ar kokosriekstu eļļu, bija labāka veselība nekā sojas eļļu saturošu barību saņēmušajām sugas māsām.

Turklāt taukskābes, kuras satur kokosriekstu eļļa, sniedz enerģiju smadzenēm. Šobrīd notiek pētījumi ar ketoniem kā alternatīvu enerģijas avotu bojātām šūnām, kas izraisa demenci un Alcheimera slimību.

Svaiga kokosriekstu eļļa ir arī ļoti piesātināta, tāpēc ideāli piemērota gatavošanai augstās temperatūrās un pat cepšanai.

Sviests

Foto - Shutterstock
Foto – Shutterstock

Daudzi būs bieži sev uzdevuši jautājumu: ko izvēlēties labāk – sviestu vai margarīnu? Sviestā ir daudz CLA, tāpat kā iepriekš aprakstītajā kokosriekstu eļļā. Tas arī “noregulē” organismu tauku neuzkrāšanai.

Sviesta ēšana ļauj organismam labāk izmantot taukos slēptās enerģijas rezerves, bet neveicina aptaukošanos.

Dāņu zinātnieki piecus gadus pētīja 21 produkta lietošanas ietekmi uz vidukļa apkārtmēru. Viņi secināja, ka vidukļa apkārtmērs tiem, kuri lietoja sviestu, kļuva mazāks vai saglabājās nemainīgs, salīdzinot ar tiem pētījuma dalībniekiem, kuri no sviesta bija atteikušies.

CLA veicina taukus šķeļoša fermenta izdalīšanos asinīs, tādējādi samazinot tauku nogulšņu veidošanos organismā un veicinot muskuļu šūnu augšanu.

Turklāt vidējās ķēdes taukskābes kļuvušas par daudzu sportistu iecienītu enerģijas avotu – viņiem vajadzīgs ātrs veids, kā atjaunot spēkus.

Atšķirībā no ogļhidrātiem, kas var izraisīt strauju insulīna līmeņa celšanos, kas savukārt izraisa svara pieaugumu un citas veselības problēmas, vidējās ķēdes taukskābes neizraisa svara palielināšanos, pateicoties to spējām stimulēt termoģenēzi.

Sviests ir noderīgs ne tikai svara samazināšanai. Tajā ir daudz vitamīna A, kas ir spēcīga signālmolekula.
Nesens pētījums liecina, ka retinoīdskābe, kas ir A vitamīna metabolīts, stimulē neironu veidošanos un to izdzīvošanu, kā arī sinaptisko plastiku. Tādējādi vitāmīns A uzlabo spēju mācīties un uzlabo atmiņu, var bremzēt kognitīvo funkciju samazināšanos, kas saistītas ar dabīgo novecošanos.

Tāpat kā kokosriekstu eļļa, arī sviests ir piesātināts un stabils, var tikt lietots augstās temperatūrās. Bet, protams, var ēst arī aukstu, tieši no ledusskapja!

Rieksti

Foto - Shutterstock.com
Foto – Shutterstock.com

Rieksti satur daudz tauku. Diemžēl daudzi joprojām ir pārliecināti, ka taukvielas padara cilvēku resnu, tāpēc riekstus bieži izslēdz no savas ēdienkartes. Bet šo uzskatu vajadzētu mainīt!

Vienā no lielākajiem pētījumiem par faktoriem, kas ietekmē sievietes veselību, secināts, ka bieža riekstu ēšana patiesībā padarīja sievietes slaidākas salīdzinājumā ar tām, kas no riekstiem atteicās.

Jebkurā gadījumā – riekstu pievienošana ikdienas uzturam sešu mēnešu laikā neizraisīja ķermeņa masas pieaugumu.

Rieksti drīzāk mazina ēstgribu un bada sajūtu, jo tajos ir daudz uzturvielu, kas rada sāta un komforta sajūtu.

Rieksti patiesi ir “piebāzti” ar vērtīgām uzturvielām un mikroelementiem, tajos ir, piemēram, magnijs, bors un dažādi antioksidanti – viss, kas vajadzīgs kaulu un smadzeņu veselībai.

Tajos ir antioksidants vitamīns E, folijskābe un aminoskābe arginīns, kas vajadzīgs, lai izstrādātos “jaunības hormoni”.

Riekstos esošais E vitamīns mazina kognitīvo funkciju traucējumus novecojot, ierobežo olbaltumvielu deģeneratīvu nogulsnēšanos smadzenēs un veicina to veselīgu un dabīgu vielmaiņu.

Piemēram, pierādīts, ka mandeles uzlabo atmiņu un palielina koncentrēšanās spējas. Kešjū, zemesrieksti, pistācijas un makadamijas rieksti ir īpaši veselīgi smadzenēm, tāpēc sauja riekstu katru dienu droši iekļaujama ēdienkartē.