Vai jums nekad nav šķitis, ka Ziemassvētkos un gadu mijā aromātiskie, garšīgie mandarīni ir gandrīz vai teju uz katras ēdamistabas galda, tajā skaitā, darba vietā, ciemos un pat līdzi somā? Reizēm arī liekas, ka Ziemassvētki smaržo pēc mandarīniem un piparkūkām. Bet vai zināt, kāpēc tie ir jāēd? Un kā iegādāties visgardākos?

Veselības bumba – tas viss mandarīnos!

Publicitātes foto
Publicitātes foto

1. Mandarīnu mizu novārījums ieteicams dzert diabētiķiem – tas palīdz samazināt cukura līmeni asinīs. Nepieciešamas trīs mandarīnu miziņas, kas jānovāra vienā litrā ūdens. Novārījums jāatdzesē un ir lietojams kā dzēriens. Var dzert katru dienu.

2. Mandarīnu ēteriskā eļļa lieliski palīdz izvairīties no strijām.

3. Mandarīni palīdz organismam pretoties pret gripu un vīrusiem.

4. Šie augļi satur A vitamīnu, kas ir ļoti ieteicams acu veselībai un ādas elastībai.

5. Mandarīnos ir daudz D vitamīna, kurš ziemā, retos gadījumos, ir ļoti nepieciešams ikvienam no mums. Tas palīdz organismam izstrādāt kalciju un fosforu.

6. Tie satur arī B1 vitamīnu, kas stabilizē nervu sistēmu un uztur to “kārtībā”.

7. Mandarīnos ir arī K vitamīns, kas regulē asinsrites procesus, neļaujot veidoties sāļu nosēdumiem uz asinsvadu sieniņām.

8. Mandarīni uzlabo vielmaiņu.

9. Ja pakošļā svaiga mandarīna miziņu, pazūd šķebināšana un slikta dūša.

10. Mandarīni ir labs produkts pat tiem, kas rūpīgi seko tam, ko ēd – viens mandarīns satur tikai 38-45 kalorijas.

11. Vai zināji, ka ēteriskā mandarīnu eļļa, ko uzpilina uz aromātiskās lampas, palīdz cīnīties ar menstruāciju izraisītām sāpēm?

12. Mandarīnu sula lieliski atveldzē kartā laikā un slimojot – drudža brīžos.

4 padomi, kā iegādāties visgardākos mandarīnus

Publicitātes foto
Publicitātes foto

1. Nogatavojušies mandarīni ir viendabīgā krāsā, poras miziņā ir labi saskatāmas.

2. Uz augļa nevajadzētu varēt sataustīt mīkstākus fragmentus – tas nozīmē, ka auglis ir bijis sasalis. Taču, ja miziņa ir kā “atdalījusies” no augļa – tas ir rādītājs, ka mandarīns ir gatavs un salds.

3. Eksperti apgalvo, ka saldi mandarīni šķiet “smagāki”, ko var noteikt pēc to izskata, bet skābi – mazāki.

4. Neatkarīgi no augļa izcelsmes valsts, skābās šķirnes parasti ir blāvākā krāsā, bet saldās – ar spilgti oranžu miziņu un vidēja izmēra. Pārāk lieli augļi, neskatoties uz savu pievilcīgo izskatu, reti mēdz būt saldi.

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem