Lauris Aleksejevs – viens no Latvijā zināmākajiem pavāriem. Vasaras sezonā saimnieko restorānā, kas atrodas pašā jūras krastā “36. Line Grill Restaurant” – no tā logiem paveras brīnišķīgs skats uz Baltijas jūru. Lai arī šķiet, ka Lauris par ēdienu un tā gatavošanas meistarībām varētu stāstīt bezgalīgi, brīvajā laikā viņš labprāt spēlē ģitāru un ceļo ar motociklu. Un vēl – viņš aizvien meklē dažādus pašizpausmes veidus, kas palīdz pilnveidot intereses, viena no tām – kokteiļu pagatavošana.

Foto - LETA
Foto – LETA

Mode garšās: no frīstaila līdz klasikai

“Garšu trendus, tāpat kā citas mums aktuālās lietas, zināmā mērā nosaka mode un tendences. Es teiktu, ka garšu modi varētu iedalīt piecgadēs un desmitgadēs. Ja agrāk modē bija “frīstails”, tad šobrīd atgriezusies ir klasika, kas patīk visiem,” – stāsta Lauris. – “Arī viesi, kas apmeklē bārus un restorānus ir dažādi. Vieni grib vienkārši “atlaist bremzes”, atslēgties no darba ikdienas un iedzert viskiju ar Coca-Cola, bet citi grib izbaudīt gan vietu, gan garšas – attiecīgi viņi apmeklē vietu, lai to novērtētu. Protams, ka šādiem viesiem visbūtiskākais, piemēram, bārā būs bārmeņa kreativitāte, viņa izturēšanās, viņa profesionālās spējas un visbeidzot garšas, ar ko viņš pratīs pārsteigt. Tāpēc arī glaunos bāros bārmeņa pienākumi neaprobežojas ar laipnu viesu uzņemšanu un skaistu kokteiļa noformējumu. Viņi paši gatavo savus sīrupus, emulsijas, dažādas sagataves, ko pēc tam izmantot kokteiļu gatavošanā. Attiecīgi tas viņiem ļoti noderēs, lai viesim paliktu atmiņā viņa gatavotais kokteilis ar īpašo garšu un ko, iespējams, viņš nekad nesajauks ar kādu citu vietu. Bārmenis un viņa pagatavotais kokteilis ir kā vizītkarte konkrētajai vietai, kurp cilvēks ir atnācis atpūsties.”

Foto: no Laura Aleksejeva privātā arhīva
Lauris kopā ar dvīņu brāļiem - bārmeņiem - Andri un Ingusu Reizenbergiem. Foto: no Laura Aleksejeva privātā arhīva

Runājot par šā brīža aktuālajām tendencēm, Lauris zina stāstīt, ka šobrīd trendi esot pietiekoši dažādi – tā sacīt, katrai gaumei var atrast kaut ko savu, tomēr kāda zināma tendence iezīmējusies pēc pabraukāšanas pa pasauli un ēdienu, dzērienu nobaudīšanas. “Cilvēkiem šobrīd aktuālas un iecienītais ir spilgtās garšas – tās, kas nāk no austrumu virtuves, piemēram, ingvers – gan ēdienā, gan dzērienos. Cits jautājums, vai visiem tas patīk un garšo, bet modē šobrīd tas ir,” – stāsta pavārs.

Konkursam kokteilis, kam pievienotas “virtuves garšas”

Lauris paplašinot savu interešu loku piedalās “Akmeņlauža kokteiļu dižlidojuma 2018” konkursā. “Man nav tādas pieredzes bārmeņa darbā kā pārējiem dalībniekiem, tomēr man ir milzīga pieredze virtuves darbā un ļoti liela interese par bārmeņu zinībām. Tāpēc mana dalība šajā ir mazliet caur citu prizmu, jo es to daru tāpēc, ka man pašam tas ir interesanti un aizraujoši. Mans trumpis, iespējams, ir tāds, ka savam kokteilim pievienošu pēc iespējas vairāk “virtuves lietu”, nekā parasti to dara bārmeņi,” – stāsta pavārs.

Foto: no Laura Aleksejeva privātā arhīva
Lauris viesojas Minskā (Baltkrievijā) Foto: no Laura Aleksejeva privātā arhīva

Ēdienam piemeklēts kokteilis? Jā!

To, ka konkrētiem ēdieniem tiek piemeklēti atbilstoši vīni, zinām mēs visi. Taču augstas klases restorānos bez vīna saderības pie ēdiena tāpat tiek piemeklētas svaigās sulas, kā arī dažādu alkoholisko kokteiļu saderība. “Kokteiļa saderība pie ēdiena – te iespējams izvērsties mazliet plašāk kā ar ēdienu un vīnu. Jo ne ēdienu, ne vīnu “pamainīt” nevar – ja nesader, tad nesader, ir jāizvēlas vai nu cits ēdiens vai cits vīns. Bet ar kokteiļiem ir iespējams variēt, izmantojot dažādas garšu nianses. Tajā pat laikā jāatceras, ka pasaulē ir aptuveni 40 klasiski kokteiļi, kas ir izdomāti jau sen pirms mums, ar ko tie arī iemantojuši klasisko kokteiļu nosaukumus. Lai tos “nesabojātu” atkal vissvarīgākās ir bārmeņa prasmes – kā viņš pratīs tos pagatavot un kādas izejvielas izmantos, lai būtu maksimāli tuvs tam, ko sauc par klasiku. Nevajadzētu aizmirst par aperitīviem – tos bauda pirms maltītes, tie ir kā ēdiena sastāvdaļa un rosina apetīti. Mēs savā restorānā labam noskaņojumam pirms ēdiena gatavojam džina kokteili ar svaigu koriandru,” – stāsta Lauris.

Foto: Akmeņlauzis
Foto: Akmeņlauzis

Laura konkursa kokteilis ”Mārrutku toniks”:

Sastāvdaļas un pagatavošana:

  • Sastampā maisāmajamā glāzē:
  • 5 stiebriņi svaigs koriandrs;
  • 2 stiebriņi svaiga piparmētra;
  • 150 grami svaigs sagriezts gurķis;
  • 30 ml cukura sīrups;
  • 2 svaigu laimu sula;
  • 1 tējkarote svaigi rīvēti mārrutki;
  • Izkāš sastampāto šķidrumu un tad kārtīgi šeikerī, kam pievieno klāt:
  • ledus;
  • 50 ml “Akmeņlauzis mārrutku”;
  • 1 olas baltums;
  • Dekorē ar svaigu gurķā šķēlīti un pētersīļa stiebriņu;
  • Pasniedz lielajā sulas, kokteiļu glāzē ar crash ledu.

Nobalsot par kokteiļiem var šeit.