Šodien, 22. martā, sadarbībā ar Akmeņlauzis un RigaTV24 raidījumā “La Dolce Vita ar Roberto” pie Roberto Meloni studijā viesosies Vecrīgas restorāna “Folkklubs Ala Pagrabs” vecākais pavārs Uldis Tišanovs un vecākais krodzinieks Sergejs Jakuščonoks.

“Akmeņlauzis” recepšu un dzērienu izaicinājumā Uldis un Sergejs pagatavos kokteili, kam dots nosaukums “Dabas ziedputenis” un eleganti sievišķīgu desertu.

Pēc receptēm lūko šajā rakstā!

Pavārs Uldis Tišanovs: “Lai ēdiens būtu gards, pavāram ir jābūt labā garastāvoklī!”

Foto: Sintija Dozberga

Pavārs Uldis jau bērnībā zinājis, ka kļūs par pavāru, jo būdams bērns, jau rosījās pa virtuvi, palīdzot mammai. Līdz kādā brīdī viņš sapratis, ka darbojoties virtuvē, kļuvis pat ātrāks par mammu. “Skan netipiski vīrietim, taču man ļoti patīk gatavot desertus. Agrāk skatījos dažādus TV raidījumus, lai uzzinātu pazīstamu pavāru gatavošanas noslēpumus. Ar laiku pats nolēmu sākt improvizēt un eksperimentēt virtuvē,” stāsta Uldis.

Uldis brīvajā laikā labprāt dodas garos izbraucienos ar velosipēdu. Līdz šim tālākais brauciens bijis 4 dienu ilgs, un to laikā devies ar velosipēdu līdz Liepājai. Uldis arī neslēpj, ka šai vasarai jau uzstādījis mērķi. Viņš ar velosipēdu plāno apbraukāt visas Latvijas pilis.

“Pavāram ir jābūt stingram un ir jāseko līdzi pilnīgi visam, kas notiek apkārt. Dažkārt tas ir grūti, ja virtuvē darbojas vairāk neka 10 cilvēki un jāpaspēj sadarboties ar viesmīļiem. Darbs nav viegls, taču tas ir interesants,” stāsta pavārs Uldis.

Uz jautājumu, kas pavāra profesijā ir skaistākais un grūtākais, Uldim nākas aizdomāties: “Ja tu zini visu, ko līdz šim esi gatavojis, tad šis darbs varētu šķist viegls. Savukārt grūtāk ir tad, kad ikdienā, paralēli jau tekošajiem darbiem, nākas apgūt jaunas receptes un produktus. Pirmo reizi gatavojot jaunu ēdienu, tas var šķist katastrofāli. Un ir jābūt vairākiem mēģinājumiem, lai izprastu, kā pagatavot perfektu ēdienu, ko pasniegt klientam.”

Uldis neslēpj, ka lieliskam pavāram darbā vienmēr ir jābūt labā garastāvoklī, tad arī izdosies gardi ēdieni un klienti būs apmierināti.

Deserts „Mača panacota ar aveņu uzlējuma gēlu”

Foto: Sintija Dozberga

Uzkarsē 100 ml aveņu morsu, pievieno 50 ml „Akmeņlauzis – Saulnesis” (Aveņu aperitīvs ar kliņģerītēm un vērmeli), 10 ml svaigu citrona sulu. Visu uzvāra, pievieno 10 gr agaru un atdzesē, līdz izveidojas želeja. Visu sablendē, līdz izveidojas gēls.

Uzvāra 100 ml pienu, pievieno 5 gr mača tējas pulveri, 1 tējkaroti lavandas ziedus, 6 kardemona pākstis. Visu atdzesē, pievieno 200 ml saputotu saldo krējumu, visu samaisa. Masai pievieno 7 gr želatīnu un sapilda baltās šokolādes formiņās. Pa visu iepilda aveni un aveņu gēlu.

Pasniedz uz akmens šķīvja un dekorē ar sezonāliem augļiem un ogām.

Krodzinieks Sergejs: “Bārmenis ir tā profesija, kurā ir nepieciešama dzīves pieredze!”

Foto: Sintija Dozberga

“Folkklubs Ala Pagrabs” vecākais krodzinieks Sergejs Jakuščonoks, uzsākot sarunu uzreiz vaļsirdīgi atzīstas, ka par bārmeni kļuvis netīšām. Es mācījos par pavāru, un man nācās iziet praksi kādā krogā Tukumā. Tajā vakarā, kad tikko kā biju uzsācis savas prakses gaitas, notika rokeru salidojums, un pavāra vietā bija nepieciešams puisis, kas kungiem nomainīs netīros pelnu traukus. Tie bija laiki, kad klubos un bāros vēl bija atļauts smēķēt telpās. Jāatzīst, ka tā bija mana pēdējā diena virtuvē. No pelnu trauku mainīšanas izaugu līdz bārmenim.”

Brīvajā laikā Sergejs arī aktīvi pievēršas velo sportam, velo tūrismam un velo atpūtai. Turklāt viņa garākais maršruts līdz šim bijis 75 km no Rīgas līdz Tukumam. Viņš arī neslēpj, ka labprāt ar velo dotos ceļojumā apkārt pasaulei, un, ja iespējams, sāktu tieši ar Grieķiju. “Ja neskaita velo tūrismu, brīvajā laikā es diezgan daudz ceļoju. Esmu bijis Amerikas Savienotajās valstīs, un tur piedzīvoju patiešām daudz – izbraukājos amerikāņu kalniņos un pirmo reizi biju striptīza klubā. Arī Islande ir ļoti skaista, tur ir pasakaini dabas skati. Šī vieta man ir ļoti īpaša, jo tieši Islandē es pēdējo reizi noskuvos. Iespējams, tieši tāpēc man ir tik kupla bārda,” smejas Sergejs.

Viņš atzīst, ka lieliskam bārmenim jābūt vismaz 25 gadus vecam, jo bārmenis ir tā profesija, kurā ir nepieciešama kaut neliela, bet tomēr – dzīves pieredze dažādu situāciju risināšanā. Tāpat bārmenim jābūt sirsnīgam un zinošam.

Viņa bārmeņa karjerā bijis arī kāds īpašs notikums, ko viņš noteikti nekad neaizmirsīs: “Tajā vakarā bārā pie letes sēdēja divi cilvēki – pārītis, un es viņus pacienāju ar dažādiem aliņiem. Vakara gaitā viņi man pajautāja, vai vēlos doties uz koncertu? Uz ko atbildēju skaidri un gaiši: kāpēc gan nē! Kā izrādījās, šie cilvēki bija pasaulslavenās grupas Depeche Mode galvenie menedžeri. Rezultātā kopā ar diviem draugiem izbaudījām šīs grupas koncertu īpašā VIP zonā, un kopā ar grupas dalībniekiem pēc koncerta mazliet atpūtāmies.” Sergejs pateicoties šim notikumam apguvis kādu svarīgu dzīves mācību – ir jābūt laipnam, jo tu nezini, kurā brīdī kāds pateiks paldies arī tev.

Kokteilis „Dabas ziedputenis”

Foto: Sintija Dozberga

Kārtīgi sakrata šeikerī ar ledu: 50 ml Akmeņlauzis – Upene, 50 ml saldo krējumu, 50 ml rabarberu morsu, 25 ml olas dzeltenuma sīrupu un 1 gramu mača tējas pulveri.

Pasniedz dekoratīvā vīna glāzē ar ledu. Glāzes maliņas dekorē ar kaltētām aveņu drupatiņām.