Cilvēki, kas neēd brokastis, ir vairāk pakļauti aptaukošanās riskam. Ar šādu secinājumu klajā nākuši amerikāņu zinātnieki, kas eksperimentu, kurā piedalījās 350 cilvēku, uzsāka 2008.gadā.

10 gadus ilgie pētījumi ir pierādījuši, ka tie cilvēki, kas regulāri brokastoja, nebija tik ļoti pakļauti aptaukošanās riskam vēdera rajonā un bez īpašām grūtībām varēja saglabāt veselīgu svaru. Savukārt brokastu pretinieki šo gadu laikā vairumā gadījuma cieta no aptaukošanās (it īpaši vidukļa rajonā).

Kā zināms, tauki izstrādā toksīnus, kas kaitē asinsvadu sistēmai. Bez tam, brokastu neēšana tiek cieši saistīta arī ar diabēta risku. Kopumā zinātniekiem izdevies pierādīt, ka brokastīs uzņemtā pārtika palīdz regulēt arī insulīnu, kas kontrolē cukura daudzumu asinīs un novērš tauku nosēšanos, kas bieži izraisa diabētu, kā arī sirds un asinsvadu slimības.

Zinātnieki nākuši klajā arī ar paziņojumu, ka par spīti populārajam uzskatam, ka viens no labākajiem brokastu ēdieniem ir auzu pārslu putra, tā neesot taisnība. Tāpat arī dietologi un uztura speciālisti brīdina, ka auzu pārslas satur fitīnskābi, kas aizkavē organisma “pamošanos”. Bez tam, fitīnskābe aizkavē kalcija uzsūkšanos šūnās, kamdēļ cilvēkiem, kas bieži lieto šo pārtikas produktu brokastīs, vēlāk var parādīties dažādas kaulu un locītavu problēmas.

Tāpēc brokastīs iesaka izvēlēties citus produktus, piemēram, olas, bezpiedevu jogurtus, biezpienu, zivis un dārzeņus.

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem