Kokteilis
Baudi

Kā no trauku mazgātāja Anglijā kļūt par šefpavāru Latvijā: neticamais Ineša dzīvesstāsts0


Atpūtas kompleksa “Miķelis” šefpavārs Inesis ar saviem palīgiem.
Atpūtas kompleksa “Miķelis” šefpavārs Inesis ar saviem palīgiem.
Foto: Laura Blumberga

Šodien raidījuma “La Dolce Vita ar Roberto” pie Roberto Meloni studijā viesojas atpūtas kompleksa “Miķelis” restorāna šefpavārs Inesis Horitončuks un bārmenis Kristaps Šmits.

“Akmeņlauzis” recepšu un dzērienu izaicinājumā Inesis pagatavos ēdienu latviešu gaumē – krāsnī ceptas “Akmeņlauzis” mārrutku kandžas marinādē marinētas cūkgaļas ribiņas ar dažādu lapu – dārzeņu salātiem, grilētu kukurūzas vālīti un bārbekjū mērci, bet Kristaps uzjauks kokteili, kam dots nosaukums “Asiņainā Mērija latviešu gaumē”.

Pēc izcilā ēdiena un dzēriena receptes lūko šajā rakstā!

Šefpavārs Inesis: “Es esmu vislabākais boss!”

Foto no personīgā arhīva


Mūsu sarunas sākumā Inesis Horitončuks, kurš saimnieko kā šefpavārs mājīgajā atpūtas kompleksa “Miķelis” restorānā, atklāj, ka patiesībā viņš vēl aizvien nebūt nejūtas kā šefpavārs, jo vēl aizvien cītīgi mācās un apgūst šīs fantastiskās profesijas “knifus”. Inesis šis profesijas pieredzi ieguvis pavisam citādā veidā kā vairums to pavāru, kas piedalās “Akmeņlauža” izaicinājumā – 2010.gadā viņš, ekonomiskās krīzes iespaidā, bija spiests pamest dzīvi Latvijā un doties pelnīt naudu uz Angliju. Tur Inesis sākumā tika pie trauku mazgātāja vietas kādā lielā Vindzoras viesnīcā.
“Līdz tam man bija uzskats, ka tie, kas pamet mājas un aizbrauc no Latvijas, nav īsti “riktīgi”. Es sevi tādā ziņā vienmēr esmu uzskatījis par savas zemes patriotu. Man patiešām bija ļoti svarīgi, ka es varu elpot savas zemes gaisu, sarunāties savas zemes valodā un satikt savus tautiešus. Taču dzīve lēma citādi un es kādā brīdī patiešām biju spiests doties prom uz Angliju, mājās atstājot arī savus divus dēlus. Tieši tas, patiesībā, bija vissmagākais lēmums manā dzīvē, tomēr arī, kā vēlāk izrādījās, liktenīgs,” – stāsta Inesis.
Inesis Anglijā, lielas viesnīcas virtuvē sācis kā trauku mazgātājs, taču savu darbu darījis tik cītīgi un no sirds, ka drīz vien viņa centienus pamanīja pat šefpavārs un tādā veidā Inesis uzkalpojās līdz pavāra palīga vietai. “Es pirms tam nekad nebiju domājis, ka varētu strādāt virtuvē, gatavot ēdienu! Man pat tādu domu nekad nebija galvā, bet, re, izrādījās, ka tas ir vislabākais darbs, kādu es gribētu darīt!” – viņš saka.
Tā Inesis nostrādājis Anglijā sākumā viesnīcā, bet vēlāk kādā krodziņā, līdz tomēr nolēmis atgriezties mājās. Viņš atzīst, ka visvairāk, dzīvojot un strādājot Anglijā, viņam ir pietrūcis ģimenes – draugu, ģimenes un it īpaši abu dēlu. “Atceros, ka jautāju dēlam, kādu dāvanu viņš vēlētos, lai es viņam atvedu no Anglijas, un viņš, tāds 12 gadīgs puika man saka – tu labāk pats brauc mājās, man nevajag dāvanas,” – to atceroties Inesim acīs ir asaras.
Visbeidzot viņš atradis savas mājas Bauskas pusē – Uzvarā, kur atrodas atpūtas komplekss “Miķelis”. Lai arī viņš atzīst, ka virtuvē saimnieko garas stundas, nav nekā labāka kā tas, ka viņš ir mājās un savā zemē – starp sev tuviem un mīļiem cilvēkiem. Šefpavārs īrē dzīvoklīti Uzvarā un kā smejas – pat tad, kad no rītiem mostas pie atvērta loga un pa to ieplūst Latvijas lauku gaiss, kas dažkārt smaržo pēc “kūts”, viņš ir vislaimīgākais cilvēks pasaulē.
Inesim restorāna virtuvē ir palīgi, bez kuriem viņš nespējot iedomāties savu ikdienu. “Ir arī ļoti svarīgi, ka es pats esmu sācis darbu kā trauku mazgātājs, nevis atnācis strādāt virtuvē kā “smalks” pavārs, jo es ļoti labi zinu, cik daudz laika prasa viens vai otrs darbiņš un kā jūtas šī darba darītājs. Man arī, starp citu, pašam nav problēmu izdarīt kādu “melno darbiņu”, ja ir tādi apstākļi,” – viņš atklāj. Jautāju Inesim, kāds viņš ir boss, viņš nedomājot atbild: “Vislabākais!”. Pēc mirkļa smaida viņš stāsta, ka patiešām darbā visaugstāk vērtē labas un sirsnīgas cilvēcīgās attiecības, jo bez tām nebūs ne garšīgs ēdiens, ne laba darba diena.

Krāsnī ceptas “Akmeņlauzis” mārrutku kandžas marinādē marinētas cūkgaļas ribiņas ar salātiem, grilētu kukurūzas vālīti un bārbekjū mērci

Foto: Laura Blumberga

  • Cūkgaļas ribiņas pagatavošana:
    Cūkgaļas ribiņas apkaisa ar sāli un maltiem melnajiem pipariem. Ieliek mazajā krāsns pannā. Apelsīnu un sīpolu pārgriež uz pusi un uzliek uz ribiņām ar griezto pusi. Čilī piparu pieliek blakus ribiņām un pārlej ar ‘’Akmeņlauzis’’; mārrutku kandžu, bārbekjū/Vorčestras mērci. Aptin ar alumīnija foliju un liek krāsnī cepties 180’C uz 2 stundām.
    • Lapu/dārzeņu salāti pagatavošana:
    Sagriezti strēmelēs dažādu lapu salāti, ķiršu tomāti, svaigi lauku gurķi, oranžā paprika, lociņi, pētersīļi kurus aplej ar olīveļļu, pieber šķipsniņu sāls, piparus un apmaisa.
    • Kukurūzas vālīte – pagatavošana:
    Kukurūzas vālīti ieliek vārošā ūdenī uz 5 minūtēm un pēc tam automātiski ledus ūdens peldē atvēsināt 1 munūti. Tad aplejam ar olīveļļu un liekam uz grila pannas nedaudz apgrilēt.
  • Kopā sastāvdaļās vajadzēs:
    • Cūkgaļas ribiņas – 1 kg
    • Apelsīns – 1 gab.
    • Sīpols – 1 gab.
    • Sarkanais čilī – 1 gab.
    • ‘’Akmeņlauzis’’ mārrutku kandža – 90 ml
    • Vorčesteras mērce – 80 ml
    • Bārbekjū mērce – 150 gr
    • Sāls , pipari pēc garšas
    • Dārzeņi kopējā porcija 150 gr
    • Kukurūzas vālīte 220 gr

Bārmenis Kristaps: “Šajā darbā ir jāprot būt elastīgam!”

Foto no personīgā arhīva


Bārmenis Kristaps, kurš pilda arī viesmīļa pienākumus ir strādājis šajā profesijā daudzviet – arī Rīgā un Beļģijā. Jautāts, kādām rakstura īpašībām jāpiemīt, lai šo darbu varētu veikt, Kristaps atbild, ka noteikti ir jāprot būt elastīgam un pielāgoties cilvēkiem. “Dažkārt uz šejieni atbrauc satraukti, uztraukti, noguruši cilvēki. Viesmīļa un bārmeņa uzdevums ir to pamanīt, un redzēt, un pielāgoties. Tu nedrīksti reaģēt saasināti, pat, ja tev tobrīd tā gribētos. Šie cilvēki uz restorānu vai bāru nāk, lai iegūtu pozitīvas emocijas, nevis “kaitinošus” viesmīļus,” – Kristaps smej.
Kristaps pats audzis Bauskā un uzskata, ka iespēja strādāt atpūtas kompleksa “Miķelis” restorānā ir brīnišķīga, it īpaši tāpēc, ka viņš var būt mājās un pilsētā, ko uzskata par visskaistāko Latvijā.

Kokteilis “Asiņainā Mērija” latviešu gaumē

Foto: Laura Blumberga


Sastāvdaļas:

  • Puse Latvijas vidēja tomāta
  • 2 gab. mazie Latvijas lauku gurķi
  • 110 ml tomātu sulas
  • 5 ml “Tobasco”
  • 20 ml Vorčestera mērces
  • Puse citronu sulas
  • “Akmeņlauzis” mārrutku dzēriens
  • Viens ķiršu tomāts
  • Viena bekona šķēle
  • Ledus

Pagatavošana: 

Visas sastāvdaļas sablenderē, pievieno 100 gramus ledus, pēc tam pievieno “Akmeņlauzis” mārrutku 50 ml, visu samaisa šeikerī un “šeiko” aptuveni 20 sekundes. Uz pannas apcep bekona šķēli, ķiršu tomātu un kopā ar gurķa šķēli uzsprauž uz iesmiņa un dekorē glāzi.

LA.lv