Kokteilis
Baudi

Idejas pusdienām, kas bagātas ar dzelzi un garšos arī bērniem: piedāvā Laura Grēviņa un Guna Rijkure0


Laura Grēviņa a
Laura Grēviņa a
Publicitātes foto/Marta Logina

Maza bērna uztura prasības ir daudz augstākas nekā pieaugušajam – mazulim jāuzņem līdz pat septiņām reizēm vairāk uzturvielu. Viens no elementiem, kura deficīts bērnu organismā Latvijā un pasaulē vērojams visbiežāk, ir dzelzs.

Lai mazulis izaugtu vesels un stiprs, ar dzelzi bagāti produkti ir neatņemama mazuļa ēdienkartes sastāvdaļa.
Iedvesmojot vecākus gatavot veselīgas, uzturvielām bagātas un mazulim piemērotas maltītes, kampaņas “Mazais nav lielais” vēstnese Laura Grēviņa un uztura speciāliste Guna Rijkure piedāvā divas pusdienu receptes – vienkāršas, ātri pagatavojamas maltītes, kuras nodrošina arī mazulim nepieciešamo dienas dzelzs devu.

Publicitātes foto

1 – 3 gadus vecam bērnam uz kilogramu ķermeņa svara jāuzņem 5,5 reizes vairāk dzelzs nekā pieaugušajam. Dzelzs rūpējas par mazuļa fizisko un garīgo attīstību – vairo mazuļa enerģiju, nodrošina muskuļu funkcijas, “atbild” par smadzeņu attīstību. Dzelzs dienas deva atkarīga no mazuļa vecuma un svara, taču vidēji 1 – 3 gadus vecam bērnam jāuzņem aptuveni 8 mg dzelzs dienā. Ja mazulim trūkst dzelzs, bērns ir saguris un biežāk slimo; mazulim var būt sausi mati un nagi, bāla āda. Ja bērns pēkšņi sāk ēst neēdamas lietas, piemēram, mālu, kaļķi vai zemi, tas var liecināt par dzelzs trūkumu. 

1.Saldo kartupeļu biezenis ar gaļas un biešu bumbiņām

Publicitātes foto

Visai ģimenei (4 personām)

Sastāvdaļas:

Biezenim:

  • 1 kg saldo kartupeļu
    30 g sviesta
  • Šķipsniņa sāls
  • 1 tējkarote kaltēta vai svaiga timiāna
  • Gaļas biešu bumbiņām:
  • 500 g maltas liellopa gaļas
  • 1 vārīta biete
  • Šķipsniņa sāls
  • ½ tējkarote timiāna
  • 1 ķiploka daiviņa
  • ½ tējkarote sarkanās paprikas pulvera

Pagatavošana:

Publicitātes foto

Saldos kartupeļus nomizo, sagriež kubiņos, uzvāra un pēc tam nokāš.
Kad kartupeļi atdzisuši līdz aptuveni 40°C, tiem pievieno sāli, sviestu, timiānu un visu sablendē, līdz izveidojas biezenis.

Bieti sarīvē un sajauc ar liellopa gaļu un sāli, sarkanās paprikas pulveri un sasmalcinātu ķiploka daiviņu. Veido bumbiņas.

Bumbiņas cep sakarsētā pannā vai krāsnī uz cepamā papīra (15 minūtes 190°C).

Saldo kartupeļu biezeni pasniedz ar biešu – gaļas bumbiņām.

2. Zaļās brokoļu un prosas pankūciņas

Publicitātes foto

~8 pankūkas

Sastāvdaļas:

  • 50 g brokoļa
  • 25 g prosas
  • 2 olas
  • 20 g rīvēta cietā siera
  • 50 g pilngraudu kviešu miltu
  • ½ tējkarote cepamā pulvera

Pagatavošana:

Publicitātes foto

Prosu noskalo. Uzvāra ūdeni, ieber tajā prosu un vāra aptuveni 15-20 minūtes.

Sarīvē brokoli. Olu sajauc ar brokoli, sieru un novārīto prosu.

Pievieno miltus, cepamo pulveri, sāli un samaisa.
Cep sakarsētā pannā no abām pusēm.

LA.lv
BM
Barba Meija
Kokteilis
Kāds ir tavs dzīves mērķis saskaņā ar zodiaka zīmi?
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Kristīne Virsnīte atklāj, ka jau 10 gadus nelieto alkoholu, bet cīnās ar cukura atkarību
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO: Latvijā radīts zīmols debitē Londonas bērnu modes nedēļā
1 diena

Lasītākie raksti

Par svarīgo

ZE
Zane Eniņa
Latvijā
Pipara burgeri labdarībai. Roju Puķi piesaka “Latvijas lepnumam” 2
8 stundas
LE
LETA
Latvijā
“Dienas Biznesam” par slēptu politisko reklāmu draud 100 000 eiro sods
4 stundas
LE
LETA
Latvijā
Kāda filma stundā matemātikas skolotājam Rīgā maksā darbu 2
4 stundas
LE
LETA
Sports
Bukša uzaicināta piedalīties pasaules čempionātā vieglatlētikā
3 stundas
LE
LETA
Dabā
Uz Arktiku pētīt klimatu dodas “vēsturē lielākā polārā ekspedīcija”
3 stundas