Svinību priekšvakarā “Putnu fabrika Ķekava” aicināja trīs sabiedrībā zināmas personības atklāt savas svētku svinēšanas tradīcijas un dalīties, kādu mielastu 18. novembrī tie cels svētku galdā. Ierasti tieši cepetis ir latviešu svētku galda centrā. To apliecina arī slavenības. Savus svētkus svinēšanas paradumus, ģimenes tradīcijas un simtgades svētku cepeša recepti atklāja “Ghetto Games” kustības dibinātājs Raimonds Elbakjans, fitnesa trenere Paula Freimane un dziedātāja Aija Vītoliņa.

1. Raimonda Elbakjana svētku cepetis  – latviešu klasika vīriešu gaumē

Publicitātes foto

Enerģiskais Raimonds Elbakjans ir īstens gaļas ēdienu cienītājs. Viņa piedāvātais cepetis ir vīrišķīgs – sātīgs un garšām bagāts. Tam par pamatu ņemts svaigs cālis, pildīts ar ābolu un marinēts, izmantojot sinepes, majonēzi, kinzu, sāli un piecu piparu maisījumu. Garnējuma sastāvdaļas –  kartupeļi, svaigie salāti un brūkleņu ievārījums.

Publicitātes foto

“Mēs ģimenē esam četras paaudzes – vecvecāki, vecāki, es ar sievu un bērni, kopā dzīvojam zem viena jumta, un ģimeniski vakari mums ir ikdiena,” teic Raimonds.  “Arī 18. novembris nebūs izņēmums. Ēst gatavošana ir būtiska sastāvdaļa svētku noskaņas radīšanai, kurā piedalās ikviens ģimenes loceklis. Mamma, kā ierasts, uzņemas galveno atbildību par ēdiena pagatavošanu, savukārt tētis ar prieku dodas uz tirgu pēc nepieciešamajiem produktiem. Es, kā aktīvākais un straujākais cilvēks mūsu ģimenē, rūpējos par to, lai ģimene sanāk kopā un svētki ir izdevušies.”

Publicitātes foto

Domājot par Latvijas apaļo jubileju un patriotismu savā sirdī, Raimonds atzīst: “Patriotismu izrādu nevis ar vārdiem, bet ar darbiem. Šajos svētkos pieturēšos pie tradicionālajām vērtībām un ar prieku baudīšu ģimenisko cepeti”.

Publicitātes foto

2. Eksotiskā garšu karaliene jeb Aijas Vītoliņas svētku cepetis

Publicitātes foto

Aija šogad gatavos latviešu garšas kārpiņām netradicionālu vistas gaļas cepeti. Recepte paredz iemarinēt veselu  cāli,  izmantojot sojas mērci, sarīvētu ingvera sakni, Kajennas piparus, medu un olīveļļu, kas arī piešķir cepetim eksotisku garšu.

Publicitātes foto

Dziedātājas Aijas Vītoliņas ģimene jau vairāk nekā 10 gadus ievēro ciešu tradīciju visiem sanākt kopā plašākā sastāvā, lai nosvinētu svētkus. “Agrāk svētkos satikāmies četras paaudzes, tagad trīs. Atskatoties uz svinību fotogrāfijām vai video, var redzēt, kā mainās ģimenes portrets – dažu tuvu cilvēku, kas bija pirms pāris gadiem, vairs nav, bet ģimenē atkal ienāk jaunas sejas,“ stāsta Aija. Laba sagatavošanās svētkiem ir svarīga, lai tie izdotos. Gatavojas visi. Arī svētku maltīte tiek gatavota kopā.

Publicitātes foto

“Jau laicīgi Whatsapp ziņu grupā saplānojam svinēšanu, arī to, kurš kurus produktus iegādāsies, cikos ieradīsies, ko ņems līdzi. Atbraucot uz svinību vietu, sadalām pienākumus arī virtuvē – es, piemēram, taisu saldos ēdienus, māsīca griež rasolu, krustmāte gatavo gaļiņas. Svētku vakarā, visiem esot pie galda, ar sirsnīgām sarunām, mielasts tiek notiesāts.

Publicitātes foto

Ģimenes saikne pati par sevi nerodas, tā ir jāuztur un jākopj,” atzīst Aija. Dziedātājai patīk gatavot un patīk arī garšīgi paēst. “Ēst gatavošana rada laimes sajūtu. Piemēram, atmiņā palikusi kartupeļu talka Gulbenē pie māsīcas pirms dažiem gadiem – turpat rakām kartupeļus un arī cepām. Jutos tik laimīga!” atceras Aija.

Publicitātes foto

Ikdienas ritmā dziedātāja ir aizņemta un pret ēdienu nav īpaši izvēlīga, taču pirms svētkiem gan tiek atvērta pavārgrāmata un ēdiens gatavots jaunās garšās. Aija Vītoliņa atklāj: “Patīk gatavot jaunas receptes un arvien izmēģināt ko nebijušu. No katra ceļojuma vedu pavārgrāmatu, tādēļ šoreiz manis piedāvātā recepte svētkiem ir nedaudz eksotiska. Un vēl svarīgi, mājās gatavots ēdiens, kas baudīts kopā ar tuvajiem, man šķiet visgaršīgākais.”

3. Veselīgi trenētais cepetis Paulas Freimanes virtuvē

Publicitātes foto

Tiem, kuri vēlas Latvijas simtgades vakaru sagaidīt ar veselīgu maltīti, fitnesa trenere Paula Freimane piedāvā gatavot veselīgo vistas cepeti, kura recepti savulaik atvedusi no Montekarlo. Iezīmējot gaidāmo svētku vakaru  – tā būs kvinoja kopā ar sarkanīgo granātābolu, veselīgi lapu salāti ar citronu sulu, “Ķekava” cālis “Audzēts bez antibiotikām” ķiploku, citrona un zaļumu marinādē un sarkanbaltsarkanā kūka bez cukura.

Publicitātes foto

“Montekarlo pavadīju divus savas dzīves gadus.  Tur cilvēki  veselīgas ēšanas tradīcijas ievēro jau vairākus gadu desmitus, kamēr pie mums veselīgu produktu izvēle veikalos tā pa īstam ir pieejama salīdzinoši nesen. Piemēram, manā receptē atrodamo kvinoju pirms pāris gadiem Latvijā nemaz nebija iespējams iegādāties. Tieši dzīvojot ārzemēs es iemācījos gatavot un sapratu, ka veselīgs ēdiens var būt arī ļoti daudzveidīgs un nebūt nenozīmē tikai sausus griķus ar izvārītu fileju, ” atmiņās dalās Paula.

Publicitātes foto

Paulai Freimanei svētku svinēšana nozīmē došanos pie vecākiem uz Dobeli, kur svētki tiek sagaidīti ģimenes lokā, baudot veselīgu maltīti, un tālāk visiem kopā dodoties vērot salūtu. Tāpat kā bez kopīga ēdiena, svētki nav iedomājami arī bez pucēšanās. “Svētkos sapucējamies paši un pat sunītim piesienam bantīti,” smej Paula. Svinībās Paula ir galvenā ēdiena gatavotāja, ne tikai tāpēc, ka šī ir iemīļota nodarbe un katru reizi gribas eksperimentēt ar garšām, bet ar tāpēc, lai palutinātu savus mīļos ar veselīgu maltīti un lauztu stereotipus, ka veselīgs ēdiens nav garšīgs.

Publicitātes foto

“Liels ieguvums, pašai gatavojot ēdienu, ir tas, ka varu būt pārliecināta, ka nav pievienoti produkti, kurus ikdienā nelietoju, piemēram, kartupeļi, turklāt maltīti varu pagatavot, izmantojot tikai man zināmus gatavošanas noslēpumus, – piemēram,  slīpi griezt fileju, lai tā būtu īpaši sulīga,” stāsta Paula.