Viena no visnopietnākajām kļūdām, ko cilvēki pieļauj izvēloties veselīgu uztura plānu, ir pilnīga atteikšanās no ogļhidrātiem. Lai saglabātu veselību un koriģētu ķermeņa svaru, organismam ir nepieciešama pilnvērtīga pārtika, kura nav iedomājama bez ogļhidrātiem.

Izvēloties uztura plānu, kas sastāv tikai no olbaltumvielām, jūs riskējat palēlināt vielmaiņu (jeb metabolismu) un galu galā paātrinātas tauku dedzināšanas vietā, pārvēršot tos enerģijā, iegūt katras kalorijas “uzglabāšanu” organismā.

Šajā rakstā mēs nosauksim tos produktus, kas ir bagātīgs ogļhidrātu avots, kurus ne tikai var, bet vajag iekļaut uztura plānā, ja vēlaties tikt vaļā no liekajiem kilogramiem.

1. Pasta

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Pētījumi, kas tika veikti šī gada pavasarī galēji pierādīja, ka pasta ir ne tikai atļauto produktu sarakstā, bet ir pat nepieciešams to iekļaut uzturā: makaroni, kas izgatavoti no rupjāka maluma kviešu miltiem rada ilgstošu sāta izjūtu un ilgu laiku organismam neļauj būt “badā”. Pats galvenais, kas jāievēro izvēloties ēdienkartē pastu: nepapildināt to ar dažādām treknām mērcēm un “piedevām”. Pastu var gatavot arī kopā ar dažādiem dārzeņiem un jūras produktiem.

2. Sparģeļu pupiņas

Foto: Pexels
Foto: Pexels

100 gramos sparģeļu pupiņu ir tikai 12 kalorijas, taču tās lieliski nomāc bada sajūtu un ilgu laiku ļauj justies paēdušam. Un vēl arī zaļās pupiņas – lielisks kālija avots, kas ne tikai ir nepieciešams veselai sirdij, bet arī palīdz nostiprināt muskuļus un nodrošina normālu zarnu – kuņģa trakta darbību.

3. Sēnes

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Piemēram, 100 gramos ceptu šampinjonu ir tikai 50 kalorijas. Un vēl arī aminoskābes, fosfors, nātrijs, kālijs, B, C un D vitamīni un citi vērtīgi mikroelementi. Sēnes ir sātīgs produkts, kas tāpat kā abi iepriekš nosauktie, uz ilgu laiku nodrošina sāta izjūtu – tieši tas, kas nepieciešams cilvēkam ar aktīvu dzīvesveidu.

4. Kartupeļi

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Negaidīti, vai ne? Kā figūrai kaitīgs šis produkts tiek uzskatīts dēļ augstās cietes koncentrācijas, taču patiesībā kartupeļi satur mazāk cietes, nekā makaroni. Tāpat kartupeļus kaitīgo produktu sarakstā visbiežāk ierindo tāpēc, ka tie tiek nepareizi pagatavoti. Taču ugunskurā cepti, tvaicēti vai vārīti kartupeļi patiesībā ir lieliska izvēle.

5. Kukurūza

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Kukurūza satur daudz dažādu vitamīnu un proteīnu, kas ne tikai palīdz sadedzināt taukus, bet arī pozitīvi ietekmē ādas, matu un nagu stāvokli. Bet ja jūs vēlaties pastiprināt efektu un liekos kilogramus nomest ātrāk – pagatavojiet kukurūzu kopā ar pākšu pupiņām. Šie abi produkti satur tā saucamo izturīgo cieti, kas ne tikai uzlabo gremošanu, bet arī “paātrina” vielmaiņu.

Sagatavots pēc ārzemju preses materiāliem