Šodien ir Pūpolsvētdiena, kas nozīmē, ka tieši pēc nedēļas būsim sagaidījuši Lieldienas! Pūpolsvētdienas nosaukums pareizi būtu tulkojams kā Palmu svētdiena (no latīņu valodas Palmarum) un, kā jau noprotams, nosaukums ir par godu palmu zariem, kas šajā svētdienā tiek iesvētīti baznīcā. Tā kā Latvijā palmas neaug, to vietē svētī pūpolus, kas ir pirmie pavasara vēstneši. Tieši tāpēc pie mums tradicionāli šo dienu sauc par Pūpolsvētdienu.

Palūkosimies, kādas ir šīs dienas patiesākās, interesantākās un neparastākās tradīcijas un ticējumi.

1. Kādam ģimenes loceklim Pūpolsvētdienas rītā jāpieceļas agrāk un jānoper pārējie ar pūpolu žagariņiem, lai vairotu veselību un labklājību. Perot jāskaita pantiņš: “Apaļš kā pūpols, veselību iekšā, slimība ārā.”

2. Nopērt ar pūpoliņiem vajag arī mājdzīvniekus, lai arī tie būtu veseli un izturīgi.

3. Pēc pēršanas zariņus izmest nedrīkst, tie jāpiesprauž redzamā vietā pie mājas vai iekštelpās, lai vairotu pozitīvo enerģiju. Ja vasarā uznākot briesmīgs negaiss, tad šos zariņus sadedzinot plītī, to dūmi varot aizdzīt negaisa mākoņus.

Foto: LETA
Foto: LETA

4. Lai pūpolzariem būtu ticējumos piedēvētās spējas, tie jāsalauž tieši Pūpolsvētdienas saullēktā.

5. Ja Pūpolsvētdienā iztīra krāsnis no pelniem un tos saber vietā, kur stādīs dārzeņus, tie augs ļoti vareni.

6. Pūpolsvētdienā bērniem nekādā gadījumā nedrīkst ķemmēt matus, jo tad tajos izaugšot utis, resnas kā pūpoli.

Foto: LETA
Foto: LETA

7. Pūpolsvētdienā jāiestāda kāds istabas augs, tad visu gadu būšot pārticība un bagātība. Tiesa, par augu īpaši jārūpējas, ja tas nokalst mēneša laikā pēc iestādīšanas, tad stādītājs visu atlikušo dzīvi būšot spiests dzīvot nabadzībā.

8. Kāds laiks ir Pūpolsvētdienā, tāds būs arī pirmajās Lieldienās.

9. Ja Pūpolsvētdienā gadās aizgulēties, tad visu atlikušo gadu rītos nākšot miegs.

Foto: LETA
Foto: LETA

10. Pūpolsvētdienā esot jāpaliek mājās, tad cauru gadu te valdīs laime, pārticība un veiksme.

Padoms: lai pēc Pūpolsvētdienas cilvēki būtu veseli un skaisti, galdā jāceļ zirņi, pupas, miežu putraimi, kā arī ēdieni no putraimiem, kas sajaukti ar zirņiem.